Skip links

Plinske peči – ‘Prepoved’ vgradnje 2025

Plinske peči v Sloveniji ogrevajo približno 20% gospodinjstev. Zato je prepoved uporabe plinskih peči v bližnji prihodnosti praktično nemogoča. Kaj veleva novi zakon si lahko preberete spodaj.

S sprejetjem novega energetskega zakona se v Sloveniji spodbuja uporabo obnovljivih virov energije. Pomembne so tudi spremembe glede vgradnje plinske peči. Ena izmed ključnih sprememb je prepoved vgradnje plinskih peči na zemeljski plin v novogradnjah.  Ta bo veljala zgolj v primeru, če bodo pridobile gradbeno dovoljenje po 1. januarju 2025.

Ključne točke novega zakona:

  • Prepoved za novogradnje: Po 1. januarju 2025 bo v novogradnjah, ki bodo pridobile gradbeno dovoljenje po tem datumu, prepovedana vgradnja plinskih peči na zemeljski plin. Cilj te prepovedi je zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv in povečati delež obnovljivih virov energije v ogrevalnih sistemih.

  • Izjeme za obstoječe stavbe: Pomembno je poudariti, da ta prepoved ne velja za obstoječe stavbe. Vgradnja ali zamenjava plinskih peči v obstoječih stavbah bo še vedno dovoljena, kar pomeni, da lastniki stanovanj in poslovnih objektov lahko še naprej uporabljajo plinske peči ali jih zamenjajo z novimi.

  • Podpora plinskim sistemom: Plinske peči ostajajo pomemben del ogrevalnih sistemov v Sloveniji. Plin je učinkovit in relativno čist vir energije, ki omogoča zanesljivo ogrevanje. Zaradi tega bo njegova uporaba še naprej podprta v obstoječih stavbah.

Prednosti uporabe plina:

  • Učinkovitost in zanesljivost: Plinske peči zagotavljajo visoko stopnjo učinkovitosti in zanesljivosti, kar je ključnega pomena za udobje in varnost prebivalcev.

  • Manjši okoljski odtis: V primerjavi z drugimi fosilnimi gorivi, kot sta premog in kurilno olje, ima zemeljski plin manjši okoljski odtis, saj oddaja manj ogljikovega dioksida in drugih škodljivih emisij.

  • Fleksibilnost: Plinske peči so primerne za različne vrste objektov in omogočajo enostavno integracijo z drugimi ogrevalnimi sistemi, kot so solarni kolektorji in toplotne črpalke.

Prihodnost energetike v Sloveniji:

Slovenija se zavezala k povečanju deleža obnovljivih virov energije in zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv. Nov zakon predvideva tudi spodbude za uporabo obnovljivih virov energije, kot so subvencije za sončne kolektorje, toplotne črpalke in hibridne sisteme​​.

Zaključek

Čeprav nov zakon prinaša pomembne spremembe, je pomembno razumeti, da prepoved vgradnje plinskih peči velja zgolj za novogradnje po 1. januarju 2025. Obstoječe stavbe lahko še naprej uporabljajo plinske peči ali jih zamenjajo z novimi. Podpora plinskim ogrevalnim sistemom ostaja močna, saj plin zagotavlja učinkovit in zanesljiv vir ogrevanja z manjšim okoljskim odtisom v primerjavi z drugimi fosilnimi gorivi. Slovenia se s tem korakom premika proti trajnostni energetski prihodnosti, hkrati pa ohranja fleksibilnost in učinkovitost obstoječih ogrevalnih sistemov.

Plinske peči Beretta s samodejnim nadzorom zgorevanja
🍪 Spletna stran uporablja piškotke. Več lahko preberete TUKAJ