Skip links

Napredek tehnologije plinskih peči

Izbira prave plinske peči je ključna za učinkovito in ekonomično ogrevanje doma!

Kondenzacijske plinske peči ponujajo številne prednosti v primerjavi s klasičnimi modeli plinskih peči, predvsem v smislu prihrankov pri ogrevanju ter zmanjševanju vpliva na okolje.

Kako delujejo klasične plinske peči?
Beretta je prve stenske plinske peči predstavila že leta 1972. Bile so ene izmed prvih plinskih peči, ki so omogočale stensko montažo in so bile primerne tako za ogrevanje kot tudi za pripravo tople vode. Prvi modeli za delovanje niso uporabljali ventilatorja, to pomeni, da so dimni plini peč zapuščali zgolj zaradi razlike v temperaturi. Svež zrak, ki je potreben za delovanje plinske peči so zajemale iz prostora. 
 
Nekaj osnov o delovanju klasičnih plinskih pečeh:
 • Klasične plinske peči so v večini narejene za delovanje z visoko temperaturnimi sistemi oziroma radiatorji (80/60°C).
 • Izmenjava toplote poteka preko izmenjevalca, ki je nameščen nad gorilnikom.
 • Temperatura dimnih plinov se giblje med 130 in 180°C.
 • Prilagajanje moči oziroma modulacija se je lahko izvajala v območju od 50% do 100% (primer: 25 kW plinska peč je lahko delovala z 12,5 kW).
Kako delujejo kondenzacijske plinske peči?
Kondenzacijske plinske peči so se pričele v prvih oblikah pojavljati na trgu okoli leta 2004. Prave prednosti kondenzacijskih peči pa smo zahvaljujoč razvoju prejeli leta 2008. Razvoj kondenzacijskih plinskih peči sloni predvsem na razvoju krmiljenja in optimizacije prenosa toplote.
 
Nekaj osnov o delovanju kondenzacijskih plinskih pečeh:
 • Kondenzacijski plinske peči so primerne tako za nizko temperaturne sisteme kot visoko temperaturne sisteme.
 • Gorilnik je nameščen znotraj izmenjevalca toplote, kar omogoča boljši prenos toplote
 • Temperatura dimnih plinov zanša med 35 in 60°C
 • Prilagajanje moči oziroma modulacija lahko pri najnovejših modelih dosega območje od 7,7% do 100% (primer: 25 kW kondenzacijska plinska peč lahko deluje z zgolj 1,9 kW moči).
 • Zaradi izredno nizke temperature dimnih plinov lahko kondenzacijska plinska peč izkorišča latentno toploto dimnih plinov.
 • Svež zrak za zgorevanje v kondenzacijsko plinsko peč pride iz okolice in ne iz prostora, kjer je nameščena. Zaradi tega so kondenzacijske plinske peči tudi bolj varne.
Prednosti kondenzacijskih plinskih peči:
 • Višja energetska učinkovitost: Kondenzacijske peči izkoriščajo toploto iz izpušnih plinov. S tem dosežejo do 98% učinkovitost pri pretvorbi plina v toploto. To zmanjšuje porabo energije in niža stroške.
 • Ekonomičnost: Kondenzacijske peči porabijo manj goriva za proizvodnjo toplote kot klasične peči. To zmanjšuje račune za ogrevanje.
 • Okoljska prijaznost: Manjša poraba goriva pomeni manj izpustov CO2. To peči dela bolj prijazne do okolja. Poleg manjše porabe plina, nam nove tehnologije omogočajo tudi uvajanje vodika. To dodatno zniža emisije, ki nastanejo pri zgorevanju.
 • Boljša regulacija temperature: Omogočajo natančnejšo regulacijo temperature, kar izboljša udobje v prostoru. Poleg izboljšanega udobja pa boljša regulacija prinaša tudi prihranek. Nove peči lahko namreč bolje prilagajajo potrebno temperaturo za ogrevanje kot starejši modeli.
PLINSKE PEČI BERETTA PRIMERJAVA
Zakaj izbrati plinsko peč Beretta?

Izbira kondenzacijske plinske peči Beretta predstavlja pametno investicijo za vsakega lastnika doma. Ne samo, da zagotavlja nižje stroške ogrevanja in večjo učinkovitost, ampak tudi zmanjšuje okoljski odtis. Ta sodobna tehnologija ogrevanja združuje ekonomičnost in ekološko odgovornost. To jo dela idealno izbiro za sodobne uporabnike, ki cenijo trajnost in nizke operativne stroške. Pri Beretti pa smo naredili še korak dlje in ekologijo vključili tudi v našo embalažo. Pri novih modelih je namreč do 80% embalaže primerne za recikliranje.

🍪 Spletna stran uporablja piškotke. Več lahko preberete TUKAJ